Efterhånden har jeg talt med langt over 500 virksomheder om deres online markedsføring.
Samtalen lander altid lidt tungere på ét, enkelt emne:
Dér, hvor konverteringen finder sted (…eller: burde finde sted). Nemlig deres hjemmeside / landing page.
Helt utrolig mange mindre, nyere virksomheder har en hjemmeside, der ikke konverterer de besøgende til kunder. Det betyder, at deres annoncekroner i høj grad spildes, fordi annoncerne simpelthen leder besøgende ned ad en blind vej.
Virksomheder, der har en hjemmeside, der ikke kan konvertere de besøgende til kunder, vil vi ikke arbejde med.. Det er simpelthen en dårlig forretning for alle (specielt for virksomheden selv).
Jeg vil altid anbefale, at du går til en ekspert, hvis din hjemmeside ikke er optimal. Men jeg ved også, at det kan være en investering, som nogen virksomheder har svært ved at finde plads til i budgettet.
Derfor er realiteten, at mange kaster sig ud i at gøre det selv. I blinde – eller endnu værre: Med kraftig inspiration fra nogle af de største brands i verden (hvorfor dette er en dårlig idé kommer jeg til).
Så: denne PDF er til dig, der gerne vil se, om du kan få mere performance ud af hjemmesiden.
Værsgo’.
Step #1
Byg et fundament designet til succes
Der er mange måder at stille sin landingpage (eller hjemmeside) op på, men få virker.
Og bare rolig: Du skal ikke opfinde den dybe tallerken. Der er allerede lavet en opskrift, som faktisk virker.
– En komplet udførlig beskrivelse af, hvor hvilke elementer bør befinde sig.
Så: Her får du arkitekttegningerne til et ‘konverteringshus’, fra én af dem, som (efter min mening) er en af de dygtigste. Et fantastisk (og gratis) redskab, udarbejdet af Neil Patel:
Step #2
Skab knasende sprød tekst og en oplevelse,
som bærer læseren til konvertering
Strukturen er på plads. Væggene står, hvor de skal. Og nu er der rum for kreativitet.
Men pas på! Her må du ikke falde i nogen af de mange fælder.
Hold dig inden for følgende retningslinjer:
Dit salgsargument skal være brændvarmt
Kig med kritiske øjne på din side (eller endnu bedre: få en ven til det) og overvej følgende:
- Kan der sås tvivl om, hvad dit produkt er?
- Forstår jeg, hvorfor jeg skal købe dit produkt?
- Ved jeg ud fra et kort blik på din hjemmeside, hvilket problem dit produkt løser for mig?
- Ved jeg (efter få linjer) lige præcis, hvad jeg skal gøre, hvis jeg gerne vil have dit produkt/service? Eller giver du mig 100 muligheder? Tip: Det er bedst, hvis du har en primær sti.
- Forstår jeg din tekst – beskriver du hvilke symptomer, dit produkt eller service løser i menneskesprog? – fremfor dine fine fagtermer?
- Eksempel: hvis du er osteopat, så skriv “Book en tid i dag, og jeg hjælper dig af med smerte i fødderne” – i stedet for at bruge dine avancerede fagtermer, så som afhjælpning af metatarsalgia.
Dit gode salgsargument står ikke alene. Dine besøgende får en masse andre input på din hjemmeside, som skal støtte dem i rejsen mod konvertering. Lyder det fluffy? Det behøver det ikke at være. Det handler nemlig blot om 2 følelser, som du skal sigte mod at skabe, og 2 følelser, som du skal undgå at skabe hos dine besøgende.
Sådan bærer du dine besøgende mod konvertering
- Kort sagt: Det gør du ved at give dem en følelse af relevans/forståelse og tidspres
- Relevans: Al info skal være relevant og give forståelse. Hvis din målgruppe har brug for troværdighed og selve løsningen på et problem, og det kan tolkes irrelevant, hvis du skriver for teknisk.
- Eksempel: Er du fotograf? Så vis et udsnit af dem, du har hjulpet, deres gode citater og reviews (dette giver dig solid troværdighed). Fokusér på, hvordan du kan løse forskellige opgaver (bryllup, portræt osv) fremfor at gå ned i meget tekniske termer omkring, hvordan din billedredigeringsmetode er, og hvilke tekniske specifikationer dit kamera har. Den slags, som ville virke for dig selv, som fotograf, er som regel hverken relevant eller virker for dem, der har brug for en fotograf.
- Man skal have forståelse for, hvor folk er i købsrejsen. Du bør ikke presse på med ‘tilbud’ og ‘køb nu’, hvis dit produkt er lidt komplekst eller meget dyrt . I stedet skal du bruge mere energi på at vise dine besøgende, hvorfor de skal have dit produkt. Er dit produkt/service dog noget, som dine besøgende allerede ved, at de har brug for (for eksempel en kloakmester, der hjælper stoppede toiletter) https://www.akutkloakservice.dk/ – så kan du godt være mere direkte (‘ring nu’, ‘chat med os her’, …)
- Tidspres virker utrolig godt. Vi er bange for at gå glip af noget. Ligesom med Kählers jubilæumsvase. En angivelse af begrænset antal, begrænset tid eller begrænset rabat, kan virke fantastisk.
- Relevans: Al info skal være relevant og give forståelse. Hvis din målgruppe har brug for troværdighed og selve løsningen på et problem, og det kan tolkes irrelevant, hvis du skriver for teknisk.
Dette skræmmer dine besøgende væk
- Kort sagt: Det gør en følelse af forvirring og usikkerhed.
- Forvirring skaber du, når din side ikke fungerer ordentligt (dårlig UX, som det kaldes). Især, hvis der også er distraherende elementer såsom tonsvis af popups eller uoverskuelig mange valg, jeg skal foretage på din side.
- Eksempelvis: når man klikker på en kontakt-knap, men ryger ind på en side med en laaaaang historie om virksomheden og 2 linjers kontaktinfo i bunden.
- Usikkerhed opstår hos dine besøgende, hvis din hjemmeside ikke virker troværdig eller professionel. Ligner det noget fusk? Findes virksomheden rent faktisk? Er billederne dine eller nogle, jeg lige kan finde på Google? Er der det samme farvetema, et pænt designet logo og samme visuelle udtryk igennem siden? Er teksten grammatisk korrekt skrevet? Er der anmeldelser, reviews, testimonials, certificeringer osv.? Alt dette kan bidrage til en følelse af usikkerhed, hvis der ikke er styr på det.
Step #3
Måling er din bedste ven, når du optimerer
Dine besøgende surfer rundt på din hjemmeside, indtil at de ender med at købe eller kontakte jer.
Men de fleste vælger at hoppe fra, inden at de når så langt.
Hvorfor? Og hvornår i processen? Det må du finde ud af ved at måle.
Værktøjer, så som Google Analytics og Hotjar, hjælper dig med at forstå dine besøgendes rejse på hjemmesiden.
Google Analytics kan fx hjælpe dig med at se, hvor falder fra i deres købsrejse. Falder de fleste fra ved indkøbskurven, så er det nok her, at du bør lægge dit fokus.
Så kort sagt, skal man lave sin optimeringsindsats lige der, hvor der er størst effekt og mest at komme efter.